Amsterdam Bewaar

'Bijlmerbajes te heftig als woonplaats voor kwetsbare groepen'

De Bijlmerbajes.
De Bijlmerbajes. © Ton Damen

Sinds een jaar verblijven honderden vluchtelingen in de Bijlmerbajes. 'Met tralies voor de slaapkamerramen en de gevangenismuur is dit eigenlijk een te heftige woonplaats voor kwetsbare groepen,' zeggen de architecten Lorien Beijaert en Arna Mackic, die er onderzoek deden.

Vorig jaar veranderde de Bijlmerbajes ineens van gevangenis in een opvangcentrum. Maar ondanks de gedeeltelijke verwijdering van de drie meter hoge muur die het complex afbakent en de aanbouw van de nieuwe felgekleurde entree, ziet elke asielzoeker direct bij aankomst wat de oorspronkelijke functie van de plompe betonnen kolos was.

Bij de architecten Lorien Beijaert (30) en Arna Mackic (28) riep dat direct de vraag op: kwetsbare vluchtelingen opvangen in een gevangenis, is dat verantwoord?